Langoše
Připravte si chutné langoše z domácí pekárny.
Jednodušeji to již nejde. Tento recept na makový závin z kynutého těsta si oblíbíte pro jeho nenáročnost a skvělou chuť.
Těsto není příliš tučné ani sladké a mák má prý hodně kalcia. Tak by to mělo být relativně zdravé, že?
U nás makový závin málokdy vydrží do druhého dne.
Poj´dme na to.
Těsto:
trošku soli
225 ml vlažného mléka
5 dkg rozpuštěného másla
50 dkg hladké mouky
6 dkg cukru (krystal nebo krupice)
1 sáček sušeného droždí
Náplň:
Mezitím si připravím makovou náplň: Smíchám mák s cukrem, bílkem a přesnídávkou nebo zaliji mlékem a nechám pěkně nasáknout, než mi těsto vykyne.
Když je těsto vykynuté, rozválím ho na placku o tloušťce cca 0,5 cm.
Potřu náplní a kdo chce může posypat plátky mandlí. Ty se mohou dát i nahoru.
Zaroluji. Většinou je závin docela dlouhý, tak ho na plech ohnu do tvaru bumerangu. :-)
Dám péct na cca 160°C, dokud není pěkně zlatý.
A odháním všechny, dokud závin pořádně nevychladne.
Dobrou chuť.
Připravte si chutné langoše z domácí pekárny.
Když Vám doma dojde pečivo a do obchodu se Vám nechce. V domácí pekárně těsto vykyne snadno a rychle. Housky jsou krásně nadýchané.
Kynuté buchty jsou česká klasika. Dají se plnit mákem, povidly nebo tvarohem. V domácí pekárně těsto vykyne snadno a rychle.