Makový závin

10.05.2019
Makový závin
Makový závin

Jednodušeji to již nejde. Tento recept na makový závin z kynutého těsta si oblíbíte pro jeho nenáročnost a skvělou chuť. 

Těsto není příliš tučné ani sladké a mák má prý hodně kalcia. Tak by to mělo být relativně zdravé, že?

U nás makový závin málokdy vydrží do druhého dne. 

Poj´dme na to. 


INGREDIENCE

Těsto:

  • 1 žloutek 
  • trošku soli

  • 225 ml vlažného mléka

  • 5 dkg rozpuštěného másla

  • 50 dkg hladké mouky

  • 6 dkg cukru (krystal nebo krupice)

  •  1 sáček sušeného droždí

Náplň:

  • 5 dkg jemně mletého máku
  • 10 lžic cukru (nebo jak kdo má rád)
  • 1 bílek 
  • 1 dětská přesnídávka nebo 1,5 dcl mléka


POSTUP

  1. Do pekárny dáváme přísady na těsto postupně v tomto pořadí, jak jsem uvedla. Zapneme program těsto a necháme vykynout. Mojí pekárně to trvá 1 hodinu a 50 minut.
  2. Mezitím si připravím makovou náplň: Smíchám mák s cukrem, bílkem a přesnídávkou nebo zaliji mlékem a nechám pěkně nasáknout, než mi těsto vykyne. 

  3. Když je těsto vykynuté, rozválím ho na placku o tloušťce cca 0,5 cm.

  4. Potřu náplní a kdo chce může posypat plátky mandlí. Ty se mohou dát i nahoru.

  5. Zaroluji. Většinou je závin docela dlouhý, tak ho na plech ohnu do tvaru bumerangu. :-)

  6. Dám péct na cca 160°C, dokud není pěkně zlatý.

  7. A odháním všechny, dokud závin pořádně nevychladne.

  8. Dobrou chuť.

Další recepty z kategorie Z domácí pekárny


 

Langoše

15.01.2024

Připravte si chutné langoše z domácí pekárny.

Housky

21.03.2021

Když Vám doma dojde pečivo a do obchodu se Vám nechce. V domácí pekárně těsto vykyne snadno a rychle. Housky jsou krásně nadýchané.

Buchty

25.10.2020

Kynuté buchty jsou česká klasika. Dají se plnit mákem, povidly nebo tvarohem. V domácí pekárně těsto vykyne snadno a rychle.

© 2019 Recepty od Šárky. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky